Graag brengen we jullie met deze nieuwsbrief op de hoogte over het wel en wee van Boerderij van Nambikay. Dit jaar was een jaar met mooie resultaten, maar ook met moeilijkheden voor Sri Lanka en Boerderij van Nambikay.

In Sri Lanka is het economisch en politiek nog verre van stabiel. De inflatie is nog steeds hoger dan 60%, wat vooral veel mensen in de steden treft. In het niet-stedelijke gebied zoals rondom Farm of Nambikay kunnen mensen beter rondkomen door kleinschalige landbouw. Door de eerdere burgeroorlog heeft de bevolking moeilijkere tijden meegemaakt dan nu, maar de twee coronajaren hebben voor de boerderij betekent dat er ook dit jaar nog weinig inkomsten zijn. De reguliere kopers van geiten, groenten en fruit hebben minder geld te besteden waardoor er minder verkoop is. Ook zijn er weinig toeristen die dit jaar naar Sri Lanka komen, en die reizen ook vaak niet naar het noorden.
Wel waren er dit jaar iets meer inkomsten door verhuur van het guesthouse!

Als gezin Meas hebben wij vier bijzondere weken op Farm of Nambikay gehad. Door de crisis in het land was er amper brandstof om te reizen, en waren we vooral veel op de boerderij en dicht bij familie. Het was voor ons als gezin, als familie en voor de boerderij een mooie en zegenrijke periode! Geweldig om voor het eerst zelf het fruit te eten van de boompjes die vijf jaar geleden door Uthayan zijn geplant: heel veel mango, papaya, limoen, guave, citroen, bananen en kokos. Wat was het lekker! De biologische teelt van groenten was goed zichtbaar. Het is veel groener op de boerderij door alle bomen en gewassen, mooi om te zien! Uthayan heeft deze weken veel met de werkers kunnen optrekken en meewerken en met hen kunnen spreken over wat er goed gaat en wat kan verbeteren.
We hebben een collega biologische boer in de omgeving bezocht. Biologisch boeren is nog erg onbekend in Sri Lanka, en het is waardevol dat Farm of Nambikay kan bijdragen aan kennis en ideeën en stekjes kan delen met boeren en gezinnen in de omgeving. Ook HALLO hebben we gesprekken gehad met de adviescommissie in Sri Lanka. Het blijft moeilijk om personeel te hebben die langere tijd willen blijven werken op de boerderij, het boerenleven staat nog steeds laag in aanzien.

chili – guave – kokosnoot – mango 
TLT training
muurschildering door Hannah

De zaal boven het guesthouse is dit jaar afgebouwd. De deuren gelakt, muren geverfd, stoelen en tafels aangeschaft. De zaal is ook al een paar keer gebruikt! In november is de eerste Timothy Leadership Training geweest (twee modules) voor kerkleiders en kerkleden. Deze is boven verwachting bezocht door 15 deelnemers, die deze training enorm waardeerden. In plaats van luisteren naar een trainer, is men zelf vanuit de Bijbel gaan nadenken en in gesprek gegaan met elkaar over ‘Omzien naar elkaar’ en ‘Christelijk rentmeesterschap’. Ieder heeft een actieplan gemaakt om met dit thema aan de slag te gaan in zijn eigen omgeving. Zo’n training vinden we als Boerderij van Nambikay enorm belangrijk, en fijn dat we deze ruimte nu kunnen bieden op de boerderij.

De afgelopen weken zijn twee jongeren uit Nederland als vrijwilliger aan de slag geweest op de boerderij. Allerlei werkzaamheden hebben ze opgepakt, zoals gras maaien – met een zeis! – pinda’s oogsten, 8000 stekjes uittellen voor verkoop aan lokale organisatie, helpen met inkuilen, guesthouse schoongemaakt, houten tafels gelakt. Fijn was het dat de jongeren een kerkdienst bijgewoond, waar ze vertelden over hun leven en geloven in Nederland, boeiende gesprekken met jong en oud. We zijn hen dankbaar voor hun hulp, en voor het contact met gemeenteleden en het delen van hun visie op ‘Jezus volgen in je dagelijkse leven’.

Nederland

In Nederland heeft het bestuur van Stichting Boerderij van Nambikay diverse keren vergaderd. Eerst nog via teams maar vanaf april kon het bestuur ook weer fysiek bij elkaar komen.
Het bestuur heeft voor de grotere projecten op de boerderij dit jaar bij diverse fondsen in Nederland giften opgehaald en daarnaast een muziekavond georganiseerd. Hiermee kon de bovenzaal afgebouwd, het sanitair uitgebreid en de inrichting op orde worden gebracht. Nu kunnen ook grotere groepen gebruik maken van de grote bovenzaal. Samen met een ontbijt, lunch of diner hebben we een mooie inkomstenbron erbij.
Bovendien konden we ook het werk op de boerderij verlichten door met de giften een aantal machines aan te schaffen die het werken vergemakkelijken.

En wat was de benefiet Muziekavond in de Fontein in Zwolle op 16 september geweldig!
Het idee was om na alle lockdowns te zorgen voor ontmoeting tussen jong en oud. Wie kent niet het Top 2000 café op de Nederlandse televisie wat jaarlijks zorgt voor een leuke sfeer en fijne muziek. Zouden we dat ook kunnen organiseren in de Fontein?
Het lukte! Top 2000 muziek, een zeer gezellige sfeer, mooie gesprekken, veel jongeren en de geweldige band ‘Tribute&Benefits’ maakten het een enorm geslaagde avond!
Dankbaar zijn we voor de enorme support van vrijwilligers, sponsoren, en natuurlijk de aanwezigen. De uiteindelijke opbrengst mocht er zijn: EUR 5.250! Hiermee wordt Boerderij van Nambikay enorm geholpen om verder te ontwikkelen. Mooie bijkomstigheid van alle publiciteit rondom de muziekavond was dat we een aantal interviews mochten geven, aan de Stentor, de Vinexpress en aan een Windesheim student journalistiek. Op de avond hebben we ook een eigen promotiefilm kunnen lanceren, met dank aan Henriëtte Meeske. De film laat in het kort zien wat de Farm of Nambikay is. Kijk op onze homepagina: https://nambikay.org/

Geslaagde muziekavond
In de Stentor
Zaal voor trainingen op de boerderij

Oh ja…. de energietoeslag! Als u een goed doel zoekt om hem te doneren, kunt u wellicht de Stichting Boerderij van Nambikay verblijden met een extra gift. Dat kan via: https://nambikay.org/hoe-kan-ik-helpen/

Het bestuur van Stichting Boerderij van Nambikay is blij dat we dit jaar mooie stappen hebben kunnen zetten, ook dankzij uw bijdragen met gebed en financiële middelen, naar een mooie toekomst voor de Boerderij van Nambikay, onder de zegen van onze Heer.

Tonie Welmers, Detje de Vries, Rob Visscher (bestuur St. Boerderij van Nambikay)
en Uthayan & Jakolien Meas