Terugkijkend op 2020 zijn we dankbaar.
Hoewel er stagnatie was in de opbrengst van de boerderij, door corona, was er vooral veel vooruitgang.
Het team is gezond gebleven en werkt graag op de boerderij en we hebben een nieuw gemotiveerd echtpaar op de boerderij wonen.
De geiten zijn nu gezond na eerder een periode met ziekte. Er worden regelmatig nieuwe geitjes geboren. En af en toe worden er geiten verkocht ondanks de belemmeringen door corona.

Er zijn meer soorten gewassen en ook kwaliteitsgras op het erf om te zorgen voor een gevarieerde voeding voor de geiten, en het team heeft de slag te pakken om voer in te kuilen. Ook is gestart met het houden van kwartels voor de verkoop. Zo wordt het hele gebeuren op Farm of Nambikay als biologische boerderij steeds diverser.

In 2020 zijn een heel aantal fruitbomen voor het eerst vrucht gaan dragen, zoals mango’s en kokosnoten. Ook zijn er meer fruitbomen geplant.

We richtten ons meer op de verbouw van biologische groenten om verkocht te worden, zoals aubergine, okra, bonen en chili. Daarnaast is het afgelopen jaar met nieuwe energie gestart om een goede modelmoestuin op te zetten, als voorbeeld voor de dorpen in de omgeving. Zo kunnen ze leren hoe je bij je eigen huis groenten en fruit kunt verbouwen, zonder kunstmest en chemische sprays te gebruiken. Dit in eerste instantie voor het eigen huishouden en wat over blijft voor de verkoop.
Dit willen we in 2021 graag verder uitbouwen, door dorpelingen te coachen in het starten en onderhouden van zo’n moestuin.

Doordat er minder inkomsten waren, zijn er in 2020 minder projectactiviteiten geweest. We hopen dat er in 2021 weer winst wordt gemaakt zodat we dit ook weer kunnen uitdelen aan kwetsbare gezinnen!

Waar we ook met plezier en veel dankbaarheid op terugkijken, is het concert van Grace & Glory. Wat een feestelijke avond was dat! En met ook nog een prachtige opbrengst voor meer zonnepanelen op de boerderij! In Sri Lanka hebben sommige dingen meer tijd nodig (door de bureaucratie…), en het heeft een jaar geduurd voordat de zonnepanelen, die eind 2019 op het dak zijn geplaatst, werden aangesloten op het energienet … Vanaf 2021 zal de boerderij hierdoor minder energiekosten hebben.
Tegelijk is er ook groen licht van de overheid voor de aansluiting van de extra zonnepanelen, deze staat gepland voor de eerste maanden van 2021!

Al met al is er het afgelopen jaar toch veel gebeurd op de boerderij en we hopen in dit nieuwe jaar onder Gods zegen verder te werken.