De afgelopen maanden op de boerderij werden bepaald door de coronacrisis.
Tot oktober waren er heel weinig corona infecties, maar er was wel veel impact door de lockdown:  de inkomsten van de boerderij waren een stuk lager dan we gehoopt hadden.

De verkoopprijs van geiten is flink gedaald, terwijl de kosten zijn gestegen. Ook waren de verkoopprijzen van groente en fruit historisch laag doordat de afgelopen maanden ándere boeren hún oogst niet konden verkopen. Een papaja kostte bijvoorbeeld  € 0,10 per kilo in plaats van € 0,60. Dit is voor de kopende mensen in het gebied natuurlijk fijn, maar voor de boerderij is het jammer.
Inmiddels krabbelen de prijzen weer wat op. Zo’n 500 kilo groente en fruit is er verkocht dit jaar en we hopen dat dit nog flink gaat toenemen!
De mangobomen die drie jaar geleden zijn geplant zijn prachtig om te zien – op de foto’s kan je de bloei en nu de mango’s zien! Ook de kokosnootbomen groeien goed.
Omdat het regenseizoen nu begint, is er gestart met het plantseizoen van de seizoensgroenten. Daar zouden in Nederland mooie groente- en fruitpakketten van gemaakt kunnen worden! Bieten, okra, aubergine, tomaten, radijs, sperziebonen, wortels en peper als keuzes voor groenten. En papaja, guave, mango en bananen als fruit. 

Ter voorbereiding op het regenseizoen is er flink gewerkt aan het inkuilen. Het team heeft van de boeren uit de nabijgelegen dorpen het blad verzameld dat overblijft na de pinda oogst. Ook sorghum is gebruikt om in te kuilen. Het inkuilen gebeurt voor het eerst op deze schaal. Dit is niet te vergelijken met wat we in Nederland zien! Maar voor dit gebied waar men nog nooit van inkuilen had gehoord of had gezien is het een eerste stap waarvan we hopen dat het ook daadwerkelijk goed voedsel gaat geven in aanvulling op het gras en ander voedsel.

Er is voor gekozen om het aantal geiten wat lager te houden, om zo op de boerderij ruim voldoende voedsel voor de geiten te hebben. Zo’n 50 geiten en geitjes zijn dit jaar tot nu toe verkocht, een mooi aantal! Daarnaast zijn we gestart met het houden van kwartels en de eerste eitjes worden al goed verkocht.

Ook heeft de boerderij een groep jongeren van een kerk uit Trincomalee te gast gehad (deze stad ligt aan de andere kant van Sri Lanka). Overdag hebben deze jongeren kinderwerk gedaan in de lokale kerk vlakbij.

Zowel het team op de boerderij alsook wij in Nederland zijn bezig met de plannen voor de komende jaren, zowel op de boerderij als voor in de omgeving van de boerderij.
Willen jullie met ons meebidden dat we samen goede keuzes maken, waardoor de boerderij verder kan groeien in haar missie?